Ministrja Krifca: Eksportet bujqësore rritje me 20% në korrik 2023 - Portali i Fermerit

31

Jul

Ministrja Krifca: Eksportet bujqësore rritje me 20% në korrik 2023


Ministrja Krifca: Bujqësia është sektori me ecurinë më të qëndrueshme të eksporteve këtë vit

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca bëri të ditur sot se eksportet bujqësore shënuan rritje me gati 20 % në vlerë dhe me 7.3 % në sasi, muajin korrik, krahasuar me korrikun e 2022-shit.

Sipas saj, raporti i tregtisë së jashtme publikuar nga INSTAT tregon se bujqësia është sektori me ecurinë më të qëndrueshme të eksporteve këtë vit, duke vijuar trendin rritës edhe gjatë muajit korrik, me gati 20 % më shumë eksporte bujqësore.

Këto të dhëna tregojnë qartë suksesin e politikave tona për nxitjen e prodhimit vendas, rritjen e cilësisë dhe të standardeve për produktet Made in Albania, që konkurrojnë për nga cilësia e lartë në tregjet e sofistikuara të Evropës dhe më gjerë", tha Krifca.

Gjatë 7-Mujorit (Janar-Korrik 2023) eksportet e grupmallrave Ushqim, pije, duhan shënuan rritje respektivisht prej +20.6% në vlerë (nga 29.35 mld lekë në 7M 2022, në 35.39 mld lekë në 7M 2023) dhe +5.1% në sasi (nga 245.2 mijë ton në 7M 2022, në 257.9 mijë ton në 7M 2023).

Gjatë muajit Korrik 2023 eksportet e grupmallrave Ushqim, pije, duhan shënuan rritje në vlerë dhe në sasi respektivisht prej +19.7% në vlerë (nga 4.0 mld lekë në Korrik 2022, në 4.79 mld lekë në Korrik 2023) dhe +7.3% në sasi (nga 43.3 mijë ton në Korrik 2022, në 46.5 mijë ton në Korrik 2023).

Sipas ministres, Shqipëria është kthyer në faktor të rëndësishëm në rajon për sa i takon eksportit të prodhimeve bujqësore.

Kategori Mbeshtetje